Ziek van darmproblematiek III

Symposium : 07 oktober 2014

Darmdiagnostiek: van one size fits all naar behandelen op maat

Inmiddels heeft het symposium plaatsgevonden in Hotel Houten. Benieuwd naar wat er deze dag besproken is en of wil je nog even terugblikken?

Programma

Uitnodiging ZvDIII

Ons lichaam herbergt een voor ieder mens unieke collectie aan darm-bacteriën en andere micro-organismen: het darmmicrobioom. Tijdens dit symposium wordt ingegaan op hoe het darmmicrobioom praktisch kan worden ingezet bij de diagnostiek en behandeling van diverse ziektebeelden. Er is speciale aandacht voor de mogelijkheden die het darmmicrobioom biedt voor zorg op maat, oftewel: personalized diagnostics & personalized medicine.

Een sleutel tot zorg op maat!

Personalized diagnostics & personalized medicine zijn onderwerpen die de laatste jaren sterk in de belangstelling staan binnen de geneeskunde. In tegenstelling tot one size fits all, richt een personalized benadering zich specifieker op de individuele status van de patiënt. Niet alleen de algemene diagnose van een bepaalde ziekte (zoals het prikkelbaredarmsyndroom) wordt bekeken maar ook de individuele kenmerken die hier bij horen. Heeft iemand overwegend obstipatie of diarree, hoe lang bestaan de klachten al en is de voeding nog volwaardig? Hierdoor kan een therapie specifieker (en effectiever) worden afgestemd op de patiënt.

Het darmmicrobioom leent zich bij uitstek voor personalized diagnostics & personalized medicine: de voor ieder mens unieke darmmicrobioom vraagt inherent om een individuele aanpak!

Dit symposium legt de focus op de volgende thema’s:

  • Wat is het darmmicrobioom?
  • Wat verstaan we onder personalized diagnostics & personalized medicine en hoe is dit toe te passen in de klinische praktijk middels het darmmicrobioom?
  • Wat is de stand van zaken betreffende de modulatie van de darmbacteriën door bijvoorbeeld fecestransplantatie, geneesmiddelen en pre- en probiotica? 
  • Wat is de invloed van de darmbacteriën op de werking van geneesmiddelen (farmacokinetiek en dynamiek).
Uitnodiging ZvD

In een plenaire middagsessie geven toonaangevende experts een overzicht van nieuwe wetenschappelijke inzichten binnen dit veld. Na het diner is er tijd om in kleinere parallelsessies dieper in te gaan op de klinische praktijk. Tijdens elke sessie geven twee artsen en/of specialisten op basis van hun expertise een korte uiteenzetting van het onderwerp. Hierbij is er volop gelegenheid voor discussie en het uitwisselen van kennis en ervaringen.

U gaat na het symposium naar huis met een solide wetenschappelijke basis en praktische handvatten op het gebied van het darmmicrobioom met de mogelijkheden tot personalized diagnostics & personalized medicine.

Datum en locatie

Het 3e Ziek van Darmproblematiek symposium ‘Darmdiagnostiek: van one size fits all naar behandelen op maat’ vindt plaats op dinsdag 7 oktober 2014 van 13.30 uur tot 21.00 uur in Hotel Houten.

Voor wie?

Huisartsen, kinderartsen, MDL-artsen, medisch microbiologen, specialisten ouderengeneeskunde, verzekerings- en bedrijfsartsen en scientists.

Maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom!

Kosten

Bij inschrijving vóór 1 augustus 2014 ontvangt u een vroegboekkorting van € 25,-.

De kosten voor deelname aan dit symposium bedragen:

  • Standaardtarief € 125,- (na 1 augustus € 150,-)
  • AIOS tarief € 100,- (na 1 augustus € 125,-)
  • Studententarief € 50,- (na 1 augustus € 75,-)
  • Industrie tarief € 325,- (na 1 augustus € 350,-)

De prijs is inclusief btw, koffie/thee, diner, borrel en congresmateriaal.

Meer weten?

Vraag de bijscholing
'Darmmicrobiota en probiotica: meer dan bacteriën' aan!