Nee, zuurkool is geen probiotica!

Laatst was het weer raak op tv (en online) met een item over probiotica waarin onjuiste informatie werd gegeven. Iedereen mag een mening hebben maar als iets niet klopt dan kunnen wij ons moeilijk stilhouden. Dus hier een kleine opfrisser over het verschil tussen gefermenteerde voeding en probiotica.

 

Fermentatie is de gewenste of spontane groei van micro-organismen en/of de enzymatische omzetting van voedingsstoffen. Bekende voorbeelden zijn yoghurt en zuurkool. De fermentatie door melkzuurbacteriën is het meest bekend maar je hebt ook gisten (bij zuurdesembrood).

 

Deze micro-organismen kunnen probiotica zijn maar dat hoeft niet! Het klopt dus niet dat een willekeurig pak yoghurt, biogarde of potje kimchi probiotica bevat. Ja, er zitten melkzuurbacteriën in maar geen probiotica.

 

Sterker nog, uit onderzoek van Rezac et al (Fermented Foods as a Dietary Source of Live Organisms – PMC) blijkt dat sommige gefermenteerde producten maar weinig levende bacteriën bevatten. En omdat deze informatie niet op een pak karnemelk of zuurkool staat, weet je niet wat er exact in zit. En nog een kanttekening: bacteriën houden niet van verhitten, dus in jouw stampotje zuurkool zul je geen levende vrienden terugvinden.

 

Probiotica zijn levende micro-organismen die, bij voldoende inname, gezondheidsvoordelen opleveren voor de gastheer. Probiotica kunnen toegevoegd worden aan voedingsmiddelen (zoals zuivel) om ze te fermenteren. Soms worden ze ook na fermentatie nog toegevoegd. Wetenschappers hebben criteria opgesteld waaraan een product of bacterie moet voldoen om probiotica te mogen heten: (bron: Expert consensus document).

 

In onze special vind je die criteria en een checklist. Kernwoorden zijn oa dat ze levend moeten zijn, in voldoende aantallen en er moet klinisch onderzoek zijn uitgevoerd met het (eind)product. De bekende probiotica in de supermarkt voldoen aan deze strenge criteria. De meeste andere gefermenteerde voedingsmiddelen niet. Misschien jammer, maar dat maakt kimchi en kombucha niet minder lekker!

 

Wil je op de hoogte gehouden worden? Volg ons dan via LinkedIn  Scienceforhealth of  de persoonlijke pagina van onze diëtisten Lidwien, Monica en Esther.